Uleiuri esențiale – istoric, utilizare și beneficii

Uleiuri esențiale

În ultima vreme, discuția cu privire la uleiuri esențiale și la potențialele beneficii ale utilizării acestora s-a intensificat. De aceea, dorim ca în rândurile ce urmează să aruncăm o scurtă privire la istoricul aromaterapiei, la cele mai populare uleiuri esențiale și modalități practice prin care acestea pot fi utilizate.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia reprezintă un tratament complex ce are la bază extract din plante naturale. Acest tip de tratament este folosit în scopuri medicinale (pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni), dar și pentru a obține o stare de bine la nivelul trupului, sufletului și duhului. Prin urmare, beneficiile acestuia trec dincolo de aspectele fizice și ating sfera sănătății emoționale a unei persoane.

Cu toate că acest domeniu capătă tot mai multă recunoaștere științifică, ea reprezintă o modalitate de tratare alternativă, complementară prescripțiilor medicilor.

Un scurt istoric al aromaterapiei

Încă din vremuri străvechi este cunoscută folosirea de uleiuri esențiale pentru scopuri terapeutice, spirituale, igienice și ritualice. Printre civilizațiile despre care știm că au întrebuințat uleiuri esențiale se numără chinezii, indienii, egiptenii, grecii și romanii. Cei din urmă le-au folosit și în cosmetică, parfumuri și medicamente, iar în anumite culturi uleiurile extrase din plante au ajuns chiar să fie mijloace de plată a unor bunuri sau servicii.

Cu toate acestea, aromaterapia ajunge subiect de discuție în Europa la începutul secolului XX, atunci când un chimist francez pe nume René-Maurice Gattefossé folosește acest cuvânt. Gattefossé a susținut că și-a tratat o arsură gravă de la mână cu ulei de lavandă.

De-a lungul anilor acest domeniu s-a dezvoltat extrem de mult, ajungând ca în ziua de azi să se folosească numeroase tehnici pentru obținerea de uleiuri esențiale. Amintim presarea la rece, distilarea cu aburi, extracția cu solvenți, extracția pe bază de grăsimi, filtrarea etc. Uleiurile esențiale pure sunt doar acelea obținute prin distilare cu aburi sau presare la rece, pentru că doar cu aceste metode proprietățile terapeutice ale uleiurilor rămân intacte și nealterate. Pentru Aromaterapie este recomandat să se folosească doar uleiuri esențiale pure.

Cele mai populare uleiuri esențiale (de la DoTerra)

  • Tămâie (relaxare)
  • Lavandă (calmează iritații)
  • Lămâie (aromatizarea mâncărurilor și băuturilor)
  • Mentă (ajută respirația)
  • Oregano (aromatizarea mâncărurilor și băuturilor)
  • Arbore de ceai (curățarea și întreținerea pielii)
  • Air (ajută căile respiratorii)
  • Deep Blue (relaxare)
  • ZenGest (ajută la digestie)
  • On Guard (energizează și binedispune)

Beneficii

După cum ați observat mai sus, fiecare ulei esențial are propriile beneficii, dar în cele ce urmează am vrea să enumerăm doar câteva baneficii generale ale folosirii de uleiuri esențiale.

  • Gestionarea durerii
  • Îmbunătățirea calității somnului
  • Reducerea stresului și anxietății
  • Ameliorarea durerii cauzate de articulații
  • Tratarea durerilor de cap ușoare cât și a migrenelor
  • Îmbunătățirea digestiei
  • Întărirea sistemului imunitar
  • Relaxarea mușchilor

Utilizarea uleiurilor esențiale

Difuzoarele descompun uleiurile esențiale și le dispersează în încăpere, fără a modifica structura chimică a uleiului. Această metodă de folosire a uleiurilor esențiale va permite inhalarea rapidă și plăcută a uleiurilor, având un efect mult mai puternic asupra sistemului respirator și asupra creierului

În primul rând am vrea să amintim trei metode prin care aceste extracte din plante naturale pot să fie folosite:

  • Difuzie Aeriană: pentru parfumarea spațiilor sau dezinfectări aeriene
  • Inhalare directă: pentru respiratorii dezinfecție, decongestionant, expectoratie precum și efectele psihologice
  • Aplicații topice: pentru masaj general, băi, comprese, îngrijire terapeutică a pielii

În continuare am vrea să ne concentrăm asupra metodei de folosire a uleiurilor cu ajutorul difuzoarelor.

Ce fac difuzoarele de fapt? Difuzoarele descompun uleiurile esențiale și le dispersează în încăpere, fără a modifica structura chimică a uleiului. Această metodă de folosire a uleiurilor esențiale va permite inhalarea rapidă și plăcută a uleiurilor, având un efect mult mai puternic asupra sistemului respirator și asupra creierului.

Care sunt avantajele utilizării unui difuzor? În primul rând, acestea sunt aparate mici, portabile și silențioase. Prin urmare, prezența unui difuzor în biroul sau camera ta va trece neobservată. În al doilea rând, difuzoarele sunt extrem de ușor de folosit și nu există riscul să le folosești într-un mod ce poate dăuna sănătății tale (recomandăm totuși să cereți sfatul unui specialist cu privire la durata ședințelor de difuzare a uleiurilor).

În încheierea articolului nostru, dorim să vă aducem la cunoștință Difuzorul conceput de cei de la Baseus. Acest dispozitiv este realizat din materiale de calitate premium, ceea ce va asigura durabilitatea acestuia în timp. Recomandăm cu căldură achiziționarea acestui dispozitiv pentru a putea începe să te bucuri de un ambient sănătos și stimulativ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.